maandag 9 september 2013

Kan humor beledigen?

Geachte Toren van Babel,

Gisteren schreef ik deze commentaar bij een nieuwsitem. De burgemeester van Antwerpen wordt hierbij geciteerd.

zo scheef spreken, die man moet nogal onder invloed zijn! De pezewever heeft hier eens goed geblowd en dan gesproken: Dieren weten blijkbaar niet dat drugs in de strafwet staan. Ah, pardon, staat. Ja, ik weet het, ik sta op mijn twee voeten en mijn twee voeten staat op grond.


"Mensen zijn blijkbaar vergeten dat drugs in strafwet staat"
Onder de reacties was iemand zo vrij me ervan te betichten de burgemeester te beledigen:
"Quod erat demonstrandum. Blijf maar lustig beledigen, dat lijkt je goed af te gaan. Maar weet dat beledigingen je soms duur te staan kunnen komen, zeker als ze zonder grond zijn." Komt van ene Martine C., die overigens vindt dat ondergetekende dom is. Wat dan weer een reactie ontlokt van Jo P.: Blijkbaar schiet onze Marina zelf wild om zich heen, want Tiefenthal dom noemen is zowat hetzelfde als beweren dat een eend blaft, dus kruip nu maar grommend terug op uw eieren.
Graag leg ik u daarom graag volgende twee vragen voor: Is hier sprake van belediging? Kan een eend blaffen en zo ja, wanneer?

________________________________________


Geachte Heer Tiefenthal,

De werkgroep Taalkunde en Menselijk Gedrag, Censuur en Semiotiek van de Toren van Babel heeft zich over uw beide vragen gebogen. Vrij eensgezind is hij tot volgend besluit gekomen:

• Drug is een vreemd woord; in het Engels betekent het geneesmiddel maar ook geestesverruimend middel. In de jaren 70 van vorige eeuw zong een groep dat zelfs de paus drugs neemt. Dan gaat het om een geestesverruimend middel. Het meervoud 'drugs' betekent dus geneesmiddelen en geestesverruimende middelen. Het is duidelijk dat de burgemeester van A. niet de betekenis kent van het woord dat hij gebruikt, in casu verkeerd gebruikt. Dit komt zijn geloofwaardigheid en zijn gezag niet ten goede. Als iemand als vrij burger in een democratisch bestel hem daar op aanspreekt of –schrijft, is dat geen belediging. Als daarbij de suggestie gemaakt wordt dat de burgemeester misschien normaal wel weet wat hij zegt maar deze uitzonderlijke keer niet, onder invloed van een of ander geestesverruimend middel, dan is hier sprake van fijne humor.

• Eenden zouden wel eens kunnen blaffen van het lachen bij dergelijke commentaar als van Martine C. Geheel ontregelend is zo'n commentaar wel. Een andere spontane reactie zou erin bestaan dat de eend haar tenen krullen. Dat de vorm, namelijk zwemvliezen, zich daar moeilijk toe leent, is duidelijk maar toch. Tot slot mogen wij zo vrij zijn enkele feiten uit het dossier Tiefenthal aan te halen. Deze man heeft jaren diensten verleend aan hooggeplaatste federale politici zoals daar zijn de minister van Volksgezondheid, de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Economie en de minister van FinanciĆ«n. Het ligt dan ook niet in zijn aard een politicus te beledigen. Het dossier Marina C. laat uitschijnen dat het om een lokale politica gaat. Het scheve taaltje dat ze in eerste aanleg hanteerde in reactie op de post van Tiefenthal, heeft ze meteen en spontaan rechtgezet toen T. haar er fijntjes op wees dat ze krom aan het schrijven was.

Geen opmerkingen: