zondag 4 november 2012

Naaktgeboren

Oudgediend bij de VRT maar nog niet afgedaan, mag William Van Laken op deredactie punt be zijn mening kwijt in een column. Hij uit zich als aanhanger van de vereniging der Lage Landen. Uit de reacties pikken wij deze uit:

Etienne Naaktgeboren:
1 november 2012 19:58 om 19:58
Als geboren Gentenaar woon ik afwisselend in België en Nederland. Nederland is cultureel niet homogeen, er zijn Brabanders, Limburgers, Hollanders, Friezen, enz, wat in Vlaanderen vaak te weinig beseft wordt. Samengaan van Nederland en Vlaanderen lijkt me een prima idee. Politici in Nederland letten toch iets beter op de centjes dan Belgische politici, met een lage staatsschuld en grote pensioenreserves tot gevolg. Hadden we die mentaliteit in België ook maar! Het cliché dat Nederlanders een grote mond hebben (‘ze communiceren duidelijk’) klopt wel een beetje vanuit Vlaams oogpunt, maar ze zijn ook hartelijk en open en kijken vaak positief naar Vlaanderen, wellicht meer dan een gemiddelde Franstalige Belg.
Vlaanderen heeft veel te winnen bij een ‘confederatie’ met Nederland vind ik. We zouden van ‘Verenigde Lage Landen’ kunnen spreken, maar ‘Vlederland’ (the Fletherlands, Les Pays Plumes) lijkt me wel poëtischer als nieuwe naam.


Bij deze reactie graag volgende commentaar:

Iedereen, Etienne, is naakt geboren. Dat jij daar zo voor uit komt, wijst erop dat je uit Nederland bent overgewaaid. Oké, je verdedigt je goed: naaktgeboren Gentenaar. Maar dat is niet belangrijk. Dat Nederlanders beter op de centen letten, is een erfenis van calvijn en jansenius terwijl wij, onder de Moerdijk, nog altijd wat katholiek zijn en onze schuld liever laten vergeven. Vlederland is uiteraard niet hetzelfde als les Pays Plumes. Dat laatste in het Nederlands klinkt als de vederlanden. Dat zijn dan de verenigde Nederlanden van weleer. Ik zou het houden bij le Pays Plume. Michaux zou zich in zijn graf kunnen omkeren en dan zwaaien we nog eens naar Henri.




Geen opmerkingen: